2009-09-02 15:39:03• hírek • Gozner Gertrud

Halasztották az új rendszert

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben az egészségügyi jegyek nem szeptember elsejétől, hanem csak 2010 folyamán kerülnek bevezetésre, de csak abban az esetben ha a hatóságok továbbra is támogatják az egészségügyi szolgáltatások részfizetőssé tételét - pontosítottak az Egészségügyi Minisztérium képviselői.

Szeptembertől kerülnek megvitatásra az orvosi kamra, a páciensek és a szakértői bizottságok részéről érkezett javaslatok. Mivel még dolgoznak a törvényen, az egészségügyi jegyek csak jövőre lépnek érvénybe, és csak abban az esetben, ha a szaktárca és a kormány a továbbiakban is támogatja ezt az ötletet.

Dr. Paula Mare, a Szatmár Megyei Kórház ügyvezető menedzsere lapunknak elmondta, hogy az egészségügyi jegyekkel kapcsolatban még nem kaptak semmiféle hivatalos értesítést a szaktárcától. Szántalan változat jutott már el hozzánk, hogy miért mennyit kell majd fizetnie a betegnek, de még egyetlen jogszabály sem született az ügyben - magyarázta a menedzser. Mare még nem tudja hogy fogják megoldani a részfizetőst rendszert az egészségügyben. A beteg jelentkezik nálunk az egészségügyi jeggyel, kifizeti vele a szolgáltatást, amit mi aztán valamilyen formában mi ismét pénzre kell váltanunk - találgatott a kórház vezetője.

A szaktárca képviselői április végén jelentették be először, hogy bevezetnék egy egészségügyi szolgáltatások csomagját. Az egészségügyi jegyeket rendszerét július elsejéig szeretnék kidolgozni, majd a nyár folyamán egy népszerűsítő kampány során a lakosság tudomására hozni. Mindezek után szeptember elsejei dátummal gyakorlatba is ültetnék a rendszert. Az egészségügyi jegyeken keresztül a páciens részben hozzájárulna az orvosi ellátás értékéhez, bepótolna a gyógyszerek és az orvosi fogyóeszközök árába. A részfizetős rendszert az alapvető orvosi ellátásoknál, a családorvosoknál és a szakorvosoknál vezetnék be, kihagyva ebből a sürgősségi ellátást.

Az egészségügyi jegyek egy bizonyos pénzösszegnek fognak megfelelni, amelynek az évi összege nem lehet több, mint 600 lej. A páciens ezekkel a jegyekkel fog fizetni az egészségügyi ellátásért, beleértve a kivizsgálásokat, a beutalásokat, a laboratóriumi vizsgálatokat. Ez alól egyedül a sürgősségi ellátás jelent kivételt, ahol a szolgáltatások továbbra is ingyenesek maradnak. Viszont ha valaki jelentkezik a sürgősségi osztályon, és ott kiderül, hogy a panaszai nem tartoznak ebbe a kategóriába, akkor 20 lejt kell majd fizetnie.

A hátrányos helyzetű személyek mentesülni fognak az egészségügyi jegyek kifizetésétől, ide tartoznak a szociális segélyből élők, a 700 lejnél kevesebb nyugdíjjal rendelkezők, a munkanélküliek, a 18 év alatti fiatalok. A minisztérium előrejelzései szerint egy beteg az egészségügyi jegyeken keresztül átlagban 350 lejt fog fizetni egy évben, amely két kórházi kezelést, hat-nyolc látogatást a családorvosnál, négy szakorvosi vizsgálatot, egy otthoni kivizsgálást, tíz laboratóriumi analízist, egy röntgen-felvételt és egy vizsgálatot egy nagy teljesítményű modern orvosi készülékkel fog magába foglalni.

A sebészi beavatkozások és a kórházi laborvizsgálatok továbbra is ingyenesek maradnak, ezek költségeit továbbra is az egészségbiztosító pénztár fogja állni. A beutalt beteg 50 lejt fog fizetni minden egyes kórházi ellátásért, amely több mint két nap. Esetenként kiegészítésképpen állnia kell például az MR-gépes kivizsgálás árát, de ennek összege sem haladhatja meg a 200 lejt.


A kórházi ellátásért 50 és 200 lej között kell majd fizetni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: